Author: Una Nikoloska

Сите филмови се со превод на македонски јазик.За филмовите од нефранкофонското говорно подрачје обезбеден е и превод на француски јазик. Резервации во Кинотека тел.: 2 30 71 814 ; 02 30 65 968 ; 02 306 59 68 ; мејл : kinoteka@ukim.edu.mk Недела на франкофонски филм во...

Петок, 22 март 2024, 12 ч. | Галерија Чифте амам Изложбата е отворена до 20 април 2024 Во чест на месецот на Франкофонијата, Националната галерија во соработка со Францускиот институт во Скопје ви го прикажува третото а воедно и последно издание на изложбата „Париски рефлексии“ која ги...

Францускиот институт во Скопје ви нуди онлајн часови по француски јазик за зајакнување на јазичните вештини. Часовите претставуваат конзистентни персонализирани лекции со разни приказни и културни сегменти. Наша цел се : вашата мотивација, посетеност и напредок. Искористете ја можноста за бесплатни часови по француски јазик цел месец,...

Медијатеката е отворена од понеделник до петок од 11 до 18 часот и сабота од 10 до 13 часот. Медијатеката на Францускиот институт во Скопје ви нуди новитети во рамките на новата  нарачка за зимата 2024 година. Дојдете да не посетите и позајмете ги најновите наслови...

Премиера | Петок 1 март 2024 | 20 часот | Кино Милениум „Страста на Доден Буфан“, француско-белгиска копродукција на Тран Ан Хунг (2023; 2h 16min.) со Жилиет Бинош, Беноа Мажимел, Емануел Сaленже. Францускиот институт во Скопје организира уште една гала француска филмска вечер со филм, номиниран за 3 Цезари...

Големото финале се одржа во сабота, 16 март 2024, во 13 часот, во Кинотека По повод осмото издание на Ноќ на книгата, Францускиот институт во Скопје организираше натпревар за изразно читање отворен за учениците и студентите од С. Македонија кои зборуваат француски. По минатогодишната тема...

За ученици од франкофонските билингвални парлелки во средни училишта кои го имаат добиено брендот за квалитет на билингвалната настава, LabelFrancEducation Француското Министерство за Европа и надворешни работи нуди јазичен, културен и спортски престој, организиран од Центарот за јазици и медиуми Centre d’approches vivantes des langues et...

За професори во франкофонските билингвални паралелки во средни училишта по француски и други наставни предмети на француски јазик (математика на француски) кои го имаат добиено брендот за квалитет на билингвалната настава, LabelFrancEducation Професори по француски јазик и професори кои предаваат други наставни предмети на француски јазик...

Францускиот институт во Скопје ќе го поддржи учеството на два ученика и еден професор од билингвалните паралелки кои го добиле брендот за квалитетна билингвална настава „ LabelFrancEducation“ во Северна Македонија. Средбата ќе се одржи од 9 до 11 мај во Букурешт, Романија. прелиминарна програма на средбата Критериуми...