Минати настани

Недела 21 мај 2023, 14h40 | ТВ Телма Епизода од емисијата „Авантурите на Марк“ посветена на француската кујна Најпознатиот франкофонски готвач во Македонија, Марк де Јонг, посветува една емизија на француската гастрономија. Во оваа малку поинаква епизода, Марк оди во француската резиденција, каде што организира работилница со...

Гала филмска вечер „НОЌТА НА 12-ТИ““ Среда 31 мај 2023, 20:00 | Кино Милениум - Со поддршка на аптеките Зегин, винаријата Тиквеш и Младинскиот културен центар. - Ве молиме да резервирате бесплатни билети во Францускиот институт во Скопје на следната мејл адреса: : culture@ifs.mk Едно лице може да резревира 3 бесплатни...

Од четврток 25 до сабота 27 мај 202 Викенд на француски филм низ повеќе градови во Северна Македонија За крај на учебната година, професорите по француски јазик заедно со нивните ученици, во период од 25 до 27 мај, во неколку градови низ државата, ви предлагаат француски...

Среда 22 март 2023, 17ч | Europe House - Мишел Фуше, географ и дипломат, е специјалист во доменот на геополитиката, а особено за поимот „граници“. Во 60-тина публикации, тој ги објаснува глобалните геополитички прашања, применувајќи иновантна метода која соединува различни нивоа на аналитики и временски периоди. Мишел Фуше...

Од четврток 23 до вторник 28 март 2023 | Кинотека на Северна Македонија - Резервации во Кинотека на Северна Македонија ; тел.: 2 30 71 814 ; 02 30 65 968 ; 02 306 59 68 ; мејл : kinoteka@ukim.edu.mk - Со поддршка на Амбасадата на Романија, Романскиот културен...

Вторник 14 март 2023, 13ч | Музеј на македонската борба - Во чест на стогодишнината од раѓањето на еден од најславните македонски поети ПРЕЗЕМЕТЕ ЈА ЦЕЛОСНАТА ПРОГРАМА НА НАСТАНОТ - Настанот го организираат Општина Центар и Францускиот институт во Скопје ...

Четврток 9 март 2023, 12ч | Галерија „Чифте Амам“ Изложба „Париски рефлексии 2“ е отворена до 25 март 2023 Отворањето беше во присуство на претседателот г-дин Стево Пендаровски - Вториот дел од изложбата „Париски рефлексии“ ги отсликува париските влијанија врз доајените во македонското сликарство, преку колекцијата дела во Националната...

Драги учесници на натпреварот по  изразно читање, Бројот на пријавени беше навистина огромен – повеќе од 90 основци и средношколци од Македонија! Тимот на Францускиот институт срдечно ви се заблагодарува за огромниот интерес и мотивација за учество на овој натпревар ! Пред овој навистина голем успех , одлучивме...

Петок 3 март 2023 | 20 часот | Кино Милениум Премиера на филмот „СО ПОЛНО РАБОТНО ВРЕМЕ“ на Ерик Гравел, со Лора Калами, Ан Суарез, Женевјев Мниш (2022, 1h25) - Филмот е добитник на две награди на Филмскиот фестивал во Венеција: награди за најдобар режисер и за најдобра актерка 4 номинации...

Отворање: Четврток 26 јануари 2023, 17 часот | Француски институт во СкопјеИзложбата е отворена до 28 февруари 2023 - Францускиот инстутут во Скопје го поддржа проектот „Моливерзум“, реализиран од Институтот за дизајн и инженеринг на облека при Технолошко-металуршкиот факултет и Катедрата за француски јазик при Филолошкиот факултет...