Програма на Францускиот институт во Скопје

ФРАНЦУСКИ ИНСТИТУТ ВО СКОПЈЕ

ПРОГРАМА: СЕПТЕМВРИ И ПОЧЕТОК НА МЕСЕЦ ОКТОМВРИ 2023

Драга публико,

Францускиот институт во Скопје ви пожелува топло добредојде од летните одмори и ви подготви одлична програма за месеците септември и октомври. Во програмата се вклучени и неколку значајни настани, како што е француската вечер на Меѓународниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки”, на која ќе се прикаже филмот “Анатомија на падот”, добитник на Златна палма на Канскиот филмски фестивал оваа година, „Креденец во живо”, алтернативен театар, изложби, средби и многу други содржини.

Уписите за часовите по француски јазик за есенската сесија почнуваат на 4 септември и траат до 15 септември 2023.

Убав почеток на новата учебна година и не заборавајте дека преку учењето на францускиот јазик се отвораат многу нови хоризонти !

ИЗЛОЖБА НА ФОТОГРАФИИ

Од четврток 31 август 2023|Излогот на Францускиот институт во Скопје

Фото-изложба „Оставете нè во мир !

Францускиот институт во Скопје и Институтот Гете, под водство на тројца визуелни уметници, и во присуство на дваесетина млади од Франција, Германија и Р.С Македонија, се обединија за создавање заеднички мурал посветен на мирот и примирјето, кој беше  поддржан од Француско-германската младинска канцеларија и Францускиот институт во Париз.

Повеќе за настанот.

IMG_6451

______________

ИЗЛОЖБА НА ФОТОГРАФИИ

„Жените и спортот“

Ист гејт, простор пред бутикот H&M

Изложбата ќе биде отворена за посетители од 20 септември 2023 во текот на еден месец.

Фотограф:  Маја Аргакијева

Отворањето ќе биде проследено со концерт на грчка музичка група.

Настанот се организира од Амбасадата на Франција, со поддршка на Амбасадата на Грција, Македонски олимписки комитет и Ист гејт мол.

Повеќе за настанот.

POZADINA_SITEWEB_FEMMES_ET_SPORT-5

______________

МЕСЕЦ НА ФРАНЦУСКАТА КУЛТУРА ВО БИТОЛА – ФИЛМ

Четврток 28 септември 2023, 21:15 | Центар за култура – Битола

Фестивал на филмска камера „Браќа Манаки”

Француска филмска вечер со проекција на филмот „Анатомија на падот”

на Жистин Трие (2023, 2ч30) , играат Сандра Хилер, Свон Арло и Мило Мачадо Гранер, добитник на Златна палма на Канскиот филмски фестивал оваа година.

Меѓународниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки” за прв пат организира француска филмска вечер, поддржана од Францускиот институт во Скопје. На програмата е токму премиера на филмот „Анатомија на падот” на Жустин Тире, добитник на Златна палма на Канскиот филмски фестивал оваа година.

Повеќе за настанот.

AnatomieDUneChute

______________

ТЕАТАР

Сабота 7 октомври 2023, 20:00 | Албански театар во Скопје

Интернационален театарски фестивал „Скупи Фестивал” „ Skupi Festival ”

Претстава и изведба на трупата „La Belle Meunière” („Ла бел Мениер“): „Креденец во живо”

на Маргарит Борда, Рафаел Котен и Пјер Мение

Интернационалниот театарски фестивал „Скупи фестивал” е основан во 2007 под покровителство на Албанскиот театар од Скопје.

Оваа година, со поддршка од Францускиот институт во Скопје, фестивалот го носи ремек делото на трупата „La Belle Meunière”,насловено „Креденец во живо “. Претставата е создадена во 2014 година и премиерно прикажана на  Фестивал д’Авињон.

Повеќе за настанот.

buffet-a-vif-belle-meuniere-cottin-meunier-bordat-danse-4558x3045

______________

КОНЦЕРТ

Понеделник 9 октомври 2023, 20:00 | Филхармонија на Република Северна Македонија

Концерт на современа музика на ансамблот „Нов здив“  

Состав: француски и македонски музичари

Диригент: Паскал Галоа

Со поддршка на Министерството за култура на РСМ и здружението СЕМ (Центар за музичко образование)

Повеќе за настанот.

Gallois03-362x356

______________

МЕСЕЦ НА ФРАНЦУСКАТА КУЛТУРА ВО БИТОЛА – ЛИКОВНА УМЕТНОСТ

Четврток 12 октомври 2023, 19:00 | Офицерски дом во Битола

Изложба „Париски рефлексии”

Повеќе за настанот.

COUVERTURE Katalog Pariski refleksii_07.02.2023_Page_01

______________

МЕСЕЦ НА ФРАНЦУСКАТА КУЛТУРА ВО БИТОЛА ТАНЦ

Сабота 21 октомври 2023, 13:00 и 15:00 | Парк Саат-кула во Битола

Танцова изведба во рамките на проектот „Учиме и содаваме поинаку“

„Среќна претстава“ („Паралелни стапала“)

Регионалниот проект „Учиме и содаваме поинаку“, поддржан од Министерството за надворешни работи, нуди иновативен пристап кон изучувањето на францускиот јазик на забавен и креативен начин, како и модернизација на сликата за Франција меѓу младите луѓе.

Проектот ќе се одржи во три дела во различни уметнички домени (театар, танц, осмислување кореографија) и во две земји, Северна Македонија и Косово.

Повеќе за настанот.

HAPPY MANIF

______________

ГАЛА ФИЛМСКА ВЕЧЕР

Петок 27 октомври 2023, 20 :00 | Кино Милениум

Гала филмска вечер „Животни”

Француско-шпанска копродукција на режисерот Родриго Сорогојен (2022, 2h17), со Марина Фоис, Дени Меноше и Луј Заера

Поддржано од аптеките Зегин

Францускиот институт во Скопје ви ја претставува третата гала филмска вечер со филмско остварување кое е дело на шпанско-француска копродукција и инзвонредниот режисер Родриго Сорогојен. Трилер во кој игра инзвонредна филмска екипа , во чии главни улоги се Марина Фуа и Дени Минпоше. Филмот е добитник на повеќе награди, а беше прикажан и во официјалната селекција на Канскиот филмски фестивал во 2022.

Повеќе за настанот.

ASBESTAS

______________

МЕДИЈАТЕКА

Станете член на медијатеката и искористете ги бројните понуди на медијатеката на Францускиот институт. Сите членови добиваат бесплатно членство на онлајн медијатеката Culturethèque, која е богата со дигитални ресурси од најразновидни области.

Погледнете го изборот на наслови во нашата медијатека на онлајн каталогот на Францускиот институт во Скопје.

Посетете нè и позајмете ги најновите наслови, книги на адаптирани на француски јазик, методи и учебници за изучување на францускиот јазик, стрипови и многу други четива за млади.

Информирајте се за нашите најнови наслови на каталогот, достапен на следниот линк: https://skopje.bibenligne.fr/nouveautes и дојдете да го позајмите вашето четиво.

Медијатеката е отворена секој работен ден од 11 до 18 часот, како и сабота од 10 до 13 часот. Ве очекуваме!

Почнувајќи од 12 октомври 2023, секој четврток од 15 до 18 ч е време за виртуелна прошетка во Париз.

Патување низ Франција и откривање на богатото културно и историско наследство без да се биде физички присутен таму, денес стана возможно. Благодарение на виртуелната реалност!

Во продукција на „Forum des Images” и „TV5 Monde”, серијата “Париз зад сцената” ги претставува најпознатите места во оваа метропола снимени од нов агол.

Францускиот институт во Скопје ве поканува да го откриете Париз и неговата историја од сите агли: Музејот д’Орсе, Ајфеловата кула, Сена, Операта Гарние, Градското собрание, Богородичната црква во Париз…

Резервирајте го вашето место на mediatheque@ifs.mk  или на тел. бр. : 02 3118 503.

Наскоро, нови содржини од виртуелната реалност!   Медијатеката на Францускиот институт во Скопје на почетокот на учебната година ви нуди многу новитети.

 

VR_Visuel

*   *  *  *

ЧАСОВИ ПО ФРАНЦУСКИ ЈАЗИК

Повеќе од 1 000 уписи годишно, повеќе од 3 000 одржани часови годишно, 600 ученици и 25 години квалитет и искуство во организирање часови по француски јазик за деца, основци, средношколци и возрасни, за сите нивоа и потреби!

Институтот ви нуди еден иновативен начин да го научите францускиот јазик онлајн или со физичко присуство!

*

РЕДОВНА ЕСЕНСКА СЕСИЈА 2023

Уписи: од 4 до 15 септември 2023

Часовите ќе се одвиваат од 18 септември до 17 ноември 2023

*

Запознајте се со целосната наша ПОНУДА, линк до КАТАЛОГОТ НА ЧАСОВИ ЗА 2023 / 2024 

*

За повеќе информации, пишете ни на cours@ifs.mk или јавете се на 3118 503, 02 3116 734 , ве очекуваме!

Site_Web_Cover_Session_Automne2023-5

*   *  *  *

 

МЕЃУНАРОДНИ ИСПИТИ И ДИПЛОМИ

ОКТОМВРИСКА СЕСИЈА 2023

Уписите за октомвриската испитна сесија 2023 за дипломите ДЕЛФ/ДАЛФ ќе се вршат од 18 до 29 септември 2023, во Францускиот институт во Скопје.

Испитите ќе се одржат на:
25/10/2023 – A1 Junior / A1 tout public
26/10/2023 – A2 Junior / A2 tout public
27/10/2023 – B1 Junior / B1 tout public
30/10/2023 – B2 Junior / B2 tout public
31/10/2023 – C1 et C2

Погледнете го календарот на испитни сесии во 2023.

BrochureDELFDALF_2021-FR_Page_1

*  *  *  *

СТУДИИ ВО ФРАНЦИЈА

Француските универзитетити се отворени за секој заинтересиран кандидат.

За повеќе информации, информирајте се на: suzana.pesik@ifs.mk

Salon-Des-Etudes-2022-POZADINA