Author: Ole

Петок 17 мај 2024, 20 часот | Македонски народен театар Танцова претстава по повод отворање на прославата за 50-годишнината на Францускиот институт во Скопје, во рамки на 20. издание на фестивалот „Танц Фест“ во Скопје „Мозаик“ на Мурад Мерзуки, во изведба на групата „Кафиг“   -Со поддршка на...

Сабота 18 мај 2024, 12 часот | Централен влез на Ист Гејт мол Во склоп на прославата за 50-годишнината, Францускиот институт во Скопје, во партнерство со Ист Гејт Мол, нуди циклус од три иновативни изложби отворени за јавноста. За прв пат во Скопје, на фасадата на Ист...

Среда 5 јуни 2024, 12 часот | Ист Гејт Мол / Француски институт во Скопје Втора дигитална изложба во рамки на прославата на 50 годишнината на Францускиот институт во Скопје, во соработка со Ист Гејт Мол„Пјаф!“    Намќорести, нервозни или романтични – парижаните и Париз се претставени на...

Четврток 6 јуни 2024, 20 часот | Кино „Синеплекс“ – Сити Мол  (датата и местото треба да се потврдат) Гала француска филмска вечер „Кан - Скопје“ „Втор чин“ на Кантен Дипје, со Леа Сејду, Луј Гарел и Венсан Лендон, 2024 (филмот треба да се потврди)   Со поддршка на...

Среда 19 јуни 2024, 19 часот | МКЦ – „Кино Фросина“ Средба со писателот Матиjас Енар, добитник на најпрестижната француска книжевна награда „Гонкур“ во 2015 година„Матијас Енар, еден нетипичен писател“   Во соработка со издавачката куќа „Антолог“ - Матиjас Енар е француски писател и преведувач. По образованието во Школата...

Сабота 29 јуни 2024, 12 часот  | Ист Гејт Мол Трета дигитална изложба во рамките на прославата на 50 годишнината на Францускиот институт во Скопје, во соработка со Ист гејт Мол и Амбасатата во Франција, во пресрет на Олимписките и Параолимписките игри во Париз 2024 „Олимпикос“ -...

Петок 28 јуни 2024, 21 часот | Улица „Македонија“ и градски плоштад Затворање на прославата со театарски перформанс „Сонот на Ербер“ во изведба на театарската трупа Кидам Во рамките на фестивалот „Скопско лето“ и со поддршка на Пежо и Биотек. - Основана во 1994 година, од Жан-Батист Дипере, театарската...

Уписите за мајската испитна сесија 2024 за дипломите ДЕЛФ/ДАЛФ ќе се вршат од 08 до 19 април 2024, во Францускиот институт во Скопје. - Искористете ја можноста за стекнување меѓународно призната диплома и сертифицирајте го вашето познавање на францускиот јазик! Што претставуваат испитите ДЕЛФ/ДАЛФ? Предности на дипломите ДЕЛФ/ДАЛФ Преземете го...

Краен рок за пријавување :  31 мај 2024 Конкурсот е отворен за кандидати кои се заинтересирани да следат студии во Франција, на ниво Мастер. Краен рок за пријавување : 31 мај 2024 Преземете за брошурата за студии во Франција Стипендијата ги покрива трошоците за уписнина на државен универзитет (3770...

ФРАНЦУСКИОТ Е ПОВЕЌЕ ОД ЈАЗИК. ТОЈ Е СВЕТ ПОВЕЌЕ. Повеќе од 1 000 уписи годишно, повеќе од 3 500 одржани часови годишно, 600 ученици и 20 години квалитет и искуство во организирање часови по француски јазик за деца, основци, средношколци и возрасни, за сите нивоа и...