50 години Француски институт | Уличен спектакл „Сонот на Ербер“ во изведба театарската трупа Кидам | 28.06.2024

Pozadina Quidams

50 години Француски институт | Уличен спектакл „Сонот на Ербер“ во изведба театарската трупа Кидам | 28.06.2024

Петок 28 јуни 2024, 21 часот | Улица „Македонија“ и градски плоштад

Затворање на прославата со театарски перформанс

„Сонот на Ербер“ во изведба на театарската трупа Кидам

Во рамките на фестивалот „Скопско лето“ и со поддршка на Пежо, Публицис и Биотек.

Основана во 1994 година, од Жан-Батист Дипере, театарската трупа „Кидам“ има создадено петнаесетина дела за настап. Изведувајќи под 100 до 150 настапи годишно, уметниците на оваа трупа пропатувале низ педесетина земји ширум светот, од Костарика до Јужна Африка, преку Јапонија и Австралија.

Во визуелен, светлечки и музички свет, трупата го внесува мистичното и поетското во секојдневниот живот и, со помош на гигантски костими и преобразби, ги „запоседнува“ јавниот простор и време за да изведе вистински спектакл. Како кога тонеме во сон, така и за време на овој перформанс, секој може да ѝ дозволи на сопствената имагинација слободна интепретација на она што го гледа и од неа да создаде своја приказна.

Трупата брои триесетина уметници и техничари од различни домени (театар, танц, музика, циркус итн.). Доаѓаат вод Брес Валон, село во северниот дел на департманот Ен.

Ве очекува и големо изненадување на крајот од уличниот спектакл!