Научен собир „Историја, уметност, колективна меморија и помирување“ | 12.11.2021

Pozadina Colloque Bitola

Научен собир „Историја, уметност, колективна меморија и помирување“ | 12.11.2021

Четврток 11 ноември 2021, 19 часот | Кино „Манаки“ во Битола

Проекција на документарниот филм на Роберт Јанкулоски : „СЕЌАВАЊЕ“

Филмот е на тема Прва светска војна и животот на германско-швајцарскиот доктор Арчибалд Рајс

Отворање од страна на Н.Е г-дин Сирил Бомгартнер, Амбасадор на Франција

web-robert-jankuloski_-ww1-remembering-02

___________________________________________________________

Петок 12 ноември 2021, 10 часот | Конференциска сала на Универзитетската библиотека „Свети Климент Охридски“ во Битола

Научен собир „ИСТОРИЈА, УМЕТНОСТ, КОЛЕКТИВНА МЕМОРИЈА И ПОМИРУВАЊЕ“

Преземете ја целосната програма на настанот.

Францускиот институт во Скопје, со поддршка на Француската алијанса во Битола, организира семинар на тема „Историја, уметност, колективна меморија и помирување“ во Универзитетската библиотека во Битола. Овој еднодневен настан се организира со физичко присуство, но истиот ќе може да се следи и онлајн (поради здравстевните мерки, бројот на присутни во салата е огранизечн на 30 лица).

Овогодишната средба ќе допре до неколку теми, како што се Првата светска војна од книжевен и филмски аспект, процесот на помирување и други прашања.

Францускиот институт од Скопје им се заблагодарува на АЛДА и програмата „Нормандија за мир“ за поддршката, како и на партнерите: Правниот факултет при Универзитетот „Свети Климент Охридски“ во Битола и Универзитетската библиотека „Свети Климент Охридски“ во Битола.

Настанот може да се следи на следниот линк: https://us02web.zoom.us/j/88559464532 | Лозинка: 000 000 

Meeting ID  885 5946 4532

За да го следите семинарот преку платформата Зум, ве молиме да го потврдите вашето присуство на следниот мејл: culture@ifs.mk

Со симултан превод

Настанот ќе го отворат Н.Е. г-дин Сирил Бомгартнер, амбасадор на Франција, Н.Е. г-ѓа Анке Холштајн, амбасадорка на Германија, и г-ѓа Катица Јанева, директорка на АЛДА.

Прв панел: „ФРОНТОТ ВО ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА: КОЛЕКТИВНА МЕМОРИЈА И ИНСПИРАЦИЈА“

Втор панел: „КОЛЕКТИВНА МЕМОРИЈА И ПОМИРУВАЊЕ“

___________________________________________________________

Петок 12 ноември 2021, 19 часот | Кино „Манаки“ во Битола

Проекција на документарниот филм на Роберт Јанкулоски

„МАНАКИ, ПРИКАЗНА ВО СЛИКИ“

Manaki-Prikazna_vo_sliki_3523