ТВ премиера „Новата војна на копчињата“ | 18.06.2021

Nouvelle Guerre Des Boutons

ТВ премиера „Новата војна на копчињата“ | 18.06.2021

Петок 18 јуни 2021, 15:15 ч. | Канал ТВ 24

Премиера на филмот за деца и млади на ТВ 24 на филмот

„Новата војна на копчињата“

на Кристоф Баратие (2017) со Летисија Каста, Гијом Кане и Кад Мерад

 

Март, 1944 година. Додека сиот свет е потресен од Втората светска војна, во едно француско селце се води детска војна… Всушност, отсекогаш децата од две соседни села, Лонжверн и Велран, безмислосно се судирале меѓу нив. Но, овојпат нивната војна ќе тргне во неочекуван правец: сите деца ќе ги извадат копчињата од облеката и на крајот ќе останат скоро голи, победени и понижени. Оваа битка оттогаш ќе го носи името „војна со копчиња“, а селото што ќе успее да собере повеќе копчиња е победник… Покрај битката, младата Еврејка Виолета ќе го растрепери срцето на Лебрак, водач на децата од Лонжверн. Дали јавно ќе се дознае за потеклото на Виолета?