Недела на франкофонски филм | 24. – 26.03.2022

Site Semainecinemafrancophone

Недела на франкофонски филм | 24. – 26.03.2022

Неделата на франкофонскиот филм се организира во соработка со Амбасадата на Швајцарија и на Амбасадата на Романија во Северна Македонија


Отворање на Неделата на франкофонски филм

Четврток 24 март 2022, 20:00 ч. | Кинотека на Северна Македонија

„ШТО ВЕЛИМЕ, ШТО ПРАВИМЕ“

на Емануел Муре (Франција, 2020), со Камелија Жордан и Нилс Шнајдер

Дафне е во третиот месец од бременоста и одморот го минува на село со нејзниот партнер Франсоа. Поради работни обврски, тој треба да замине, а таа сама ќе го пречека Максим, братучедот на Франсоа којшто дотогаш го нема запознато. Во текот на наредните четири дена, додека го чекаат Франсоа да се врати, Дафне и Максим полека се запознаваат и споделуваат емотивни љубовни случки од сегашноста и од минатото…

Со превод на македонски јазик.

_______________________________

Петок 25 март 2022, 20:00 ч. | Кинотека на Северна Македонија

Проекција на швајцарскиот филм

„СЕМЕЈСТВО“

на Фредерик Бајиф (Швајцарија, 2022), со Клаудија Гроб, Анаис, Илдри, Касја да Коста, Амели Тонси, Амнадин Голе

Група тинејџерки живеат со нивните едукатори живеат во згрижувачко семејство. Како во секое семејство, тие немале избор за истото, а мораат да живеат под ист покрив. По еден случаен настан, цел еден изгубен и заостанат систем ќе излезе на површина.

Со превод на македонски јазик

_______________________________

Сабота 26 март 2022 | Кинотека на Северна Македонија

18:00 ч. – Проекција на белгискиот филм

„БОГОРОДИЦА ОД НИЛ“

на Атик Рахими (Белгија, Франција, Руанда, 2020)

Руанда, 1973. Во престижниот католички институт „Богородичната црква во Нил“, кој се наоѓа на еден рид, неколку млади девојки од Руанда се на студии со цел да бидат дел од елитата во нивната земја. Додека се подготвуваат да ги завршат студиите, тие делат заедничка соба, заеднички сништа, заеднички младешки проблеми. Но, покрај антагонизмите во целиот свет, тие се среќаваат со истите и во нивното училиште, а тие ќе ги променат како судбината на овие девојки, така и на целата земја.

Со превод на македонски јазик

20:00 ч. – Проекција на романскиот документарен филм:

„ДИВАТА РОМАНИЈА“

Со превод на француски јазик


Резервации во Кинотека на Северна Македонија ; тел.:. 2 30 71 814 ; 02 30 65 968 ; 02 306 59 68 ; мејл : kinoteka@ukim.edu.mk


Semaine_Cinema-Francophone_1
Semaine_Cinema_Francophone_2