Проекција на документарниот филм „Галантна Индија“ на Танц фест | 15.04.2022

LesIndesGalantes_Site

Проекција на документарниот филм „Галантна Индија“ на Танц фест | 15.04.2022

Петок 15 април 2022, 20:30 | Кинотека на Северна Македонија 

Проекција на документарен филм

„Галатна Индија“

Режисер: Филип Безија

Режисер на оперската претстава: Клеман Кожитор

Кореограф: Бинту Дембеле

Премиера за 30 хип-хоп, крамп, брејк танчери… Премиера и за Клеман Кожитор и кореографката Бинту Дембеле. Премиера за Париската опера. Низ дијалог помеѓу урбаниот танц и операта, се раѓа борокното дело на Жан-Филип Рамо, „Галантна Индија“. Проби пред јавни настапи, човечки авантури и политика на одлуки: дали се работи за една нова генерација на уметници која ќе ја освои сцената на париската Опера Бастилја?

Во рамките на Танц фест.