Изложба „Париски рефлексии 2“ | 9. – 25.03.2023

POZADINA_REFLETS_DE_PARIS_2

Изложба „Париски рефлексии 2“ | 9. – 25.03.2023

Четврток 9 март 2023, 12ч | Галерија „Чифте Амам“

Изложба „Париски рефлексии 2“ е отворена до 25 март 2023

Отворањето беше во присуство на претседателот г-дин Стево Пендаровски

Вториот дел од изложбата „Париски рефлексии“ ги отсликува париските влијанија врз доајените во македонското сликарство, преку колекцијата дела во Националната галерија.

Овојпат, изложбата ги прикажува големите македонски сликари од 70-те години – актуелни и денес – како Петар Мазев, Димитар Кондовски, Ордан Пелевски, Родољуб Атанасов, или Душан Печинков.

Еден мал дел од изложбата е посветен и на француските уметници кои престојувале во Македонија.

Промоција на каталогот од претходната изложба со дела од основоположниците на македонското сликарство.