Концерт на класична музика со учениците од средното музичко училиште „Илија Николовски – Луј“ и диригентот Паскал Голоа | 18.11.2022

POZADINA_Pascal_Gallois

Концерт на класична музика со учениците од средното музичко училиште „Илија Николовски – Луј“ и диригентот Паскал Голоа | 18.11.2022

Петок 18 ноември 2022, 19 часот | Музеј на македонската борба

Паскал Голоа, Директор на Музичкиот конзерваториум Моцарт во Париз, ќе одржи мастер клас по оркестрирање со учениците од средното музичко училиште „Илија Николовски Луј“ во Скопје.

Паскал Голоа е повеќестран уметник и апсолутен мајстор на фаготот, инструмент за кој некогаш се сметало дека е енигматичен и бурен.

Голоа е солист, концертен изведувач и педагог, а денес сè повеќе се потврдува во диригирањето, што, всушност, претставува кулминација на неговата музичка определба.


Тој е уметник посветен на родниот град, а од 2015 година го иницираше фестивалот Musicales de Quiberon, којшто ги соединува класицизмот и модерноста.

Диригирањето е во фокусот на неговата музичка мисија, а следејќи ја желбата да ја пренесе неговата страст за музиката, за делата како на современицитем така и на класиците.

130_14102021_Steve-Reich_010A2232-800x800