Мини филмски циклус посветен на Луј Мал | 8 – 9.02.2024

Cycle Louis Malle2

Мини филмски циклус посветен на Луј Мал | 8 – 9.02.2024

Четврток, 8 и петок, 9 февруари 2024, 20 ч. | Кинотека на Р.С Македонија

Кинотеката на С. Македонија оддава омаж на Луј Мал, еден од најголемите француски режисери, со проекцијата на два филма:

 

● Четврток 8 февруари 2024, 20h:

„Зази во метрото“

Според делото на Рејмон Кено, со Катрин Демонжо и Филип Ноаре, (1961, 1h34)

Зази, на 12 години, се симнува од возот со мајка си, која ја остава на чување кај нејзиниот чичко Габриел за викендот. Палавото девојче има само една опсесија: да се качи во метрото! Но, во областа започнува штрајк и линиите се затворени. Иако Габриел мислеше дека ќе го ќе го исполни нејзиниот сон носејќи ја кај најубавите споменици на главниот град, тој набрзо сфаќа дека викендот нема да биде лесно.

Неговата внука и нејзината палава насмевка набрзо ќе го излуди целото соседство! Лудите авантури и беснеење се надоврзуваат една на друга , додека Париз не се преврти наопаку!

Петок 9 февруари 2024, 20h:

„Милу во мај“

Со Миу-Миу и Мишел Пиколи (1990, 1h47)

1968. Милу живее со нејзината мајка во буржоаска куќа во департманот Жер. Мајка и ненадејно умира од инфаркт. Целото семејство се собира, но кон средината на мај во 1968 година, ништо не оди според планираното!