Францускиот уметник Матје Тјерсе на « Skopje light art district » | 8-11.2021

MATTHIEUTIERCIEUX

Францускиот уметник Матје Тјерсе на « Skopje light art district » | 8-11.2021

Од среда 8 до сабота 11 септември 2021 | Централна зона на Скопје

Фестивал на светлината „Skopje light art district“

Создавање светлина со францускиот уметник Матје Терсје

Францускиот институт во Скопје редовно зема учество на фестивалот „Skopje light art district“, којшто го организира Универзалната сала, а има за цел да и’ претстави на домашната пулика светлечки уметнички инсталации од европски уметници во Скопје.

Годинава фестивалот е во знак на 30 години од осамостојувањето на Северна Македонија.

 

Не пропуштајте ја инсталацијата на младиот француски уметник Матје Терсје!

Матје Тјерсе завршил студии на Факултетот за ликовни уметности во Мелуз. Тој креира видео инсталации и изработува интерактивни сценографии за сценски настапи на различни Фестивали на светлината.

Матје Тјерсе соработува со фестивали во Франција и во странство, а најмногу работи со кореографот Андреас Шмит и режисерот Арпад Шилинг.

 

Skopje_Light_Art_District