Омаж на Жан-Лик Годар „Презир“ | 27.01.2023

Pozadina Mepris

Омаж на Жан-Лик Годар „Презир“ | 27.01.2023

Петок 27 јануари 2023, 20 часот | Кинотека на Северна Македонија

Француски кино-клуб | Омаж на Жан-Лик Годар

„ПРЕЗИР“

на Жан-Лик Годар (1963, 1ч45), со Мишел Пиколи, Брижит Бардо и Фриц Ланг

Пол Жавал е успешен сценарист и работи на екранизација на „Одисеја“, чиј режисер е Фриц Ланг. Тој забележува несогласувања помеѓу Ланг и американскиот продуцент Прокош, кој сака да финансира епски филм, додека режисерот претпочита психолошки пристап…

Со певод на македонски јазик

Резервации во Кинотека на Северна Македонија : 02 30 71 814 ; 02 30 65 968 ; 02 306 59 68 ; мејл : kinoteka@ukim.edu.mk