50 години Француски институт | Дигитална изложба „Олимипикос“ | 21.06.2024

Pozadina Olimpicos 2024

50 години Француски институт | Дигитална изложба „Олимипикос“ | 21.06.2024

Од петок 21 јуни 2024 | Ист Гејт Мол

Трета дигитална изложба во рамките на прославата на 50 годишнината на Францускиот институт во Скопје, во соработка со Ист гејт Мол и Амбасатата во Франција, во пресрет на Олимписките и Параолимписките игри во Париз 2024

„Олимпикос“ – спорт во зголемена реалност, од  Орелијен Жане     

Olímpicos – Sports augmentés est une série d’affiches en réalité augmentée illustrant des sports olympiques et paralympiques.

Олимпикос- спортот во зголемена реалност е  серија постери на кои се прикажани олимписки и параолимписки спортови.

Скејтбординг, инклузивна кошарка во инвалидска количка, планински велосипедизам или голбол: овие дела ги истакнуваат спортистите и спортовите кои се помалку застапени во традиционалните медиуми и олимписките комуникации.

Во бесконечно колоритен, радосен и геометриски свет, секој постер „оживува“ и ги прикажува спортистите во движење, благодарение на апликацијата за зголемена реалност.

Изложбата ќе биде отворена со 4 јули 2024.

Olimpicos