Концерт „Златните раце на Давид Фре“ | 27.02.2020

Tamplate Site Ifs

Концерт „Златните раце на Давид Фре“ | 27.02.2020

Четврток 27 февруари 2020, 20:00 ч. | Концерт на Филхармонија на Северна Македонија

 

Диригент: Конрад Ван Халфен

Солист: Давид Фре (пијано)

Програма: Шопен, Шуман

Давид Фре потекнува од музичко семејство, а пијано изучува од 4-годишна возраст, како и сите членови пред него. Овој млад француски уметник бргу успева да ја прифати германската култура и класична музика. Природно започнува со музичка кариера и особено се интрересира за германските композитори, со посебен интерес за големиот Јохан-Себастијан Бах.

Има само 14-години, кога Конзерваториумот во Тарб го одликува со три медали, едниот за пијано, другиот за камерна музика и последниот за успехот во музичкото образование. Веднаш се запишува на Музичкиот Конзерваториум во Париз во 1999 година, а студира во класата на Жак Рувие.

Давид Фре има настапувано на најпрестижните француски музички сцени, особено во Сите де ла Музик во Париз, во театарот Могадор и во Алти, Кјото. Настапувал и на најголемите фестивали на класична музика, особено на Фестивалот де Ла-Роке д’Антерон, Фестивалот Антркасто или на Фестивалот во Нант.

Овој врвен пијанист има настапувано со најпрестижните музички состави, како Националниот оркестар на Тулуз, Француската филхармонија и Филхармонијата на Монтреал.

Билети за концертот се набавуваат во Филхармонија на Северна Македонија.