Изложба на фотографии „Жените и спортот“ на Маја Аргакијева во пресрет на ОИ Париз 2024 | 20.09 – 20.10.2023

FEMMES_ET_SPORT_POZADINA

Изложба на фотографии „Жените и спортот“ на Маја Аргакијева во пресрет на ОИ Париз 2024 | 20.09 – 20.10.2023

Отворена од среда 20 септември 2023

Трговски центар „Ист гејт Мол“, просторот пред H&M

Амбасадата на Франција и Францускиот институт, во партнерство со Амбасадата на Грција, Олимпискиот комитет на Северна Македонија и Трговскиот центар „Ист Гејт Мол”, организираат изложба на фотографии во чест на престојните Олимписки игри во Париз 2024.


Фотографии: Маја Аргакијева.

На помалку од една година од Олимписките и Параолимписките игри во Париз 2024, првите игри на коишто ќе биде адекватно застапена родовата еднаквост (еднаков број на машки и женски спортисти), преку оваа изложба им се приредува омаж на врвните спортистки од Северна Македонија.


Овие жени, преку нивната посветеност и достигнувања, се синоними за трите олимписки вредности: извонредност, почит и пријателство.

Маја Аргакијева, фотограф и автор на изложбата „Жените и спортот“
Повеќе информации за уметницата

Ана Цветановска / Нордиско скијање
Повеќе информации.

Анамарија Георгиевска / Таеквондо
Повеќе информации

Арбреша Реџепи / Џудо
Повеќе информации

Дрита Исљами Бафтири / Атлетика – 400м со пречки
Повеќе информации

Ива Пројковска / Фудбалски судија од рангот ФИФА/УЕФА/ФФМ /
Повеќе информации

Катерина Николоска / Џудо
Повеќе информации

Милијана Рељиќ / Таеквондо
Повеќе информации

Наташа Мешковска / Пливање 200 метри пепетурка
Повеќе информации

Пулексенија Јованоска / Карате
Повеќе информации

1200px-Logo_JO_d'été_-_Paris_2024.svg