следете ги нашите активности на mail

site map

Франкофонија

16-ти Самит на Франкофонијата

Франкофонијата, врска со иднината

На 26 и 27 ноември во Мадагаскар ќе се одржи 16-тото издание на Самитот на Франкофонијата на тема: "Споделен раст и одговорен развој: услови за стабилност на светот и на франкофонскиот простор".

Самиотот е највисоката инстанца на Франкофонијата и една од трите главни инстанци, дефинирани со Повелбата на Франкофонијата, заедно со Министерската конференција на Францкофонијата (CMF) и Постојаниот совет на Франкофонијата (CPF).

Самитот се одржува на секои две години. Предводен е од претседателот или премиерот на земјата-домаќин сè до одржувањето на Следниот самит. Истиот има за цел да ги дефинира правците на делување на Франкофонијата во иднина. Самитот ја усвојува секоја резолуција којашто ја смета за неопходна за добар напредок на Франкофонијата и за постигнувањето на нејзините цели.

ТВ5 Монд главен медиумски покровител на настанот.

Погледнете ја селекцијата на ресурси во наташа медијатека на тема франкофонска литерартура.