следете ги нашите активности на mail

site map

Култура

ТЕАТАР

Театарска претстава во рамките на Летниот универзитет во Струга

„Брел е жив јазик“

Четврток 4 јули 2019, 19 часот | Хотел Дрим во Струга

 

Во срцето на големата метропола Лил, чија трансфронтална и европска димензија непрекинато се потврдува, две културни институции, Здружението Жан-Марк Шото од Туркуан и Културниот центар Мускронуа од Мускрон, одлучија да ги соединат нивните способности и да го основаат Трансфронтален центар на театарската креација. 

Под името La Virgule, двете екипи се збогатуваат преку судирот на праксата и естетиката и создаваат заеднички претстави кои се ја доведуваат во прашање сегашноста, како преку современи пишани дела, така и пренесување на големите текстови од европското наследство на театарската сцена, или пак преку сослушување на луѓето и потоа истите ги изразуваат низ театарска игра на да се изразат на меморијални места. 

Театарот La Virgule од Лил, преку неговите два актери, Карол Ле Сон и Ерик Леблан, ќе направи повторно да ги доживееме зборовите на незаборавната интерпретација на « Ne me quitte pas », « Le plat pays » ou « Amsterdam ».

Не пропуштајте!