следете ги нашите активности на mail

site map

Култура

Научен ден на тема Прва светска војна

Балкански општества во Првата светска војна – сеќавање/а и перспектива/и

Понеделник 13 ноември 2017 – Хотел „Епинал“, Битола

 

9:00 ч. - Отворање од страна на Н.Е. г-дин Кристијан Тимоние, Амбасадор на Франција

9:10 ч. - Воведен извештај : Првата светска војна, заборавена војна на Балканот?, на проф.
д-р Флорин Туркану, Факултет за политички науки, Унивезритетот во Букурешт


I. Сеќавањата од Првата светска војна: поделеност и соочување
Модератор: Г-дин Жан-Пјер Верне, историчар

9:40 ч. - Граѓаните во Македонија и Првата светска војна, на проф. д-р Петар Тодоров, Национален институт за историја на Македонија

10:10 ч. - Судирот на балканските општества и колонијалните групи, на проф. д-р Саоли Летелие, Факултет за историја, Универзитет во Руан

Дебата

10:40 ч. - Значењето на Првата светска војна за Албанија, на проф. д-р Петрит Натанаили, Факултет за историја, Универзитет во Тирана
11:10 ч. - Првата светска војна во српските сеќавања, на проф. д-р Александра Колаковиќ, Институт за политички студии во Белград

Дебата 

II. Поуките од Првата светска војна, вовед и отворање
Модератор : Г-дин Александар Стојчев, директор на Воениот музеј на Македонија

13:00 ч. - Археологија на Првата светска војна. Пример од истражувања во областа Новаци, на професорот Ерик Алар, Гимназија во Вир

13:30 ч. - Младите генерации и Првата светска војна
- подигнување на свеста во Македонија и во Албанија, искуството на АЛДА - г-ѓа Ивана Петровска, директорка на АЛДА
- искуствата во училишните средини (Здружение на професори по француски јазик на Македонија)

Дебата

14:30 ч. - Места на сеќавање од Првата светска војна и нивното присвојување од страна на општествата, примерот со Битола, на г-ѓа Мери Стојанова, етнолог во Музејот во Битола

15:00 ч. - Меѓународното хуманитарно право, бомбардирањето на градовите и согледувања за случајот со градот Битола, на г-дин Себастијен Ботро-Бонтер, аташе за техничка и научна соработка во Амбасадата на Франција

Дебата

15:40 ч. - Општи заклучоци, на професор Томас Иплер, Факултет за историја, Универзитет Каен - Нормандија

*   *   *   *

Со симултан превод.

Со поддршка на Регионот Нормандија.