следете ги нашите активности на mail

site map

Култура

ПРОЗОРЕЦ КОН ФРАНЦУСКИОТ ФИЛМ НА CINEDAYS 
ФРАНЦУСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ 10

“10 ГОДИНИ ФРАНЦУСКИ ФИЛМ ВО МАКЕДОНИЈА“

Францускиот филмски фестивал ќе има своја вечер, насловена како „Прозорец кон францускиот филм“, со проекција на два извонредни актуелни филмски хитови во рамките на Фестивалот на европски филм Cinedays.

Со поддршка на партенрите на фестивалот: Охридска банка - Société généraleTV5 MondeEuroimpex PeugeotМладински културен центарПублицис и Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕСРА Скопје.

Вторник 14 ноември 2017, 20 часот | Кино „Милениум“
Двојниот љубовник (2017, 1ч. 47min)
на Франсоа Озон, со Марин Вач, Жереми Рение, Жаклин Бисе

Филмот имаше 8 номинации на овогодишниот Кански филмски фестивал.

Клое е млада ранлива жена, којашто се вљубува во нејзиниот психотерапевт Пол. Неколку месеци подоцна, тие започнуваат да живеат заедно, но таа открива дека нејзиниот љубовник крие дел од неговиот идентитет.

Среда 15 ноември 2017, 20 часот | Кино „Милениум“ 
Мојот Годар
 (2017, 1ч. 42min)
на Мишел Азанависиус, со Луј Гарел, Стаси Мартен, Беренис Бежо

Филмот имаше 6 номинации на овогодишниот Кански филсмки фестивал и 1 номинација на Фестивалот на франкофонски филм во Ангулем.

Париз 1967 година. Жан-Лик Годар, најгледаниот синеаст на неговата генерација, го снима филмот „Кинезинка“ со Ан Вјаземски, жената што ја сака и е 20 години помлада од него. Тие се среќни, вљубени, привлечни и се венчаваат. Но, кога неговиот филм излегува, тој започнува длабоко да се преиспитува себеси.
Во мај 1968 година, овој процес ќе земе замаф, акризата низ која минува Жан-Лик силно ќе го измени од популарен кинематограф во маоистички уметник надвор од системот во кој е колку е несфатен од околината, толку и неразбирлив за истата.

Филмовите се со превод на македонски јазик.

Билети се резервираат во киното Милениум..