следете ги нашите активности на mail

site map

Култура

Предавање по повод денот на Европа
“Еднаквоста помеѓу жените и мажите според Советот на Европа

 Ан Негр,
експерт во Советот на Европа, доктор на науки и адвокатка

 Вторник 9 мај 2017, 19:00 ч. | Француски институт во Скопје

*   *   *

Изложба на фотографии на Милан Стрезовски
„30 портрети на жени во Македонија коишто се борат за своите права

 

Вторник 9 мај 2017, 19:00 ч. | ЕУ инфо центар


*   *   *

Г-ѓа Ан Негр одржа интересно предавање на тема еднаквост помеѓу жените и мажите според Советот на Европа, а во чест на Денот на Европската Унија.

На предавањето, на кое беше присутна бројна публика, г-ѓа Негр ги изложи петте принципи на еднаквоста жени/мажи согласно Евроспкиот совет.

Европската Унија се темели на единство на вредности, како што е еднаквоста на помеѓу жените и мажите.

Предавањето на г-ѓа Ан Негр ја истакна важноста на оваа еднаквоста на граѓаните, како и еден потесен акпект на таа еднаквост, а тоа е еднаквоста помеѓу жените и мажите.

Предавањето беше придружено со изложбата на фотографии на 30 жени од Македонија, на фотографот Милан Стрезовски.
Тие воедно дадоа изјава за начинот на којшто тие ги застапуваат своите права во секојдневието, кои беа поставени покрај секој портрет.

-   -   -

Повеќе ресурси на дадената тема: