следете ги нашите активности на mail

site map

Култура

КУЛТУРНИ МОСТОВИ
Ноември - Декември 2019

Cinedays
Петок 15 ноември 2019, 20 часот | Кино „Милениум“ - Скопје
Затворање на фестивалот „Синедејс“, во организација на Младинскиот културен центар во Скопје, со премиера на филмот
„Зад хоризонтот“ од Делфин Лерике (2019), со Лик Брише и Летисија Каста
Во присуство на режисерката Делфина Лерике. Филмот е француско-македонска копродукција, на македонската продуцентска куќа „Кино око“.
Повеќе за настанот.

Мода
Вторник 19 ноември, 18 часот | Француски институт во Скопје
Претставување на победниците на натпреварот на Интернационалната Школа за моделирање и моден дизајн Изет Цури
Мусли Каралити, Марина Карчевска и Меланија Николоска ќе ги претстават своите дела во излогот на Институтот и ќе ги споделат впечатоците за модата и трендовите по посетата на Париз.
Повеќе за настанот.

Француски филсмки клуб
Среда 20 ноември 2019 година, 20 часот | Кинотека на Македонија
Проекција на филмот
„Љубоморна“ од Давид и Стефан Феникинос (2017), со Карине Вијар, Дара Тромбоф и Ан Дорвал
Повеќе за настанот.

Француски филмски клуб
Петок 6 декември 2019 година, 20 часот | Кинотека на Македонија
„Големите умови“ на Оливие Ајаш-Видал (2017), со Дени Подалидес и Леа Дрикер
Повеќе за настанот.

Музика
Среда 11 декември 2019 година, 20 часот | Младински културен центар
Фестивал на електронска музика De Sonanz
Вечер со на електронска музика со дуото „Парелик Шел“ од Рен
Францускиот институт во Скопје, во знак на затворање на културната сезона за 2019 година, го помага концертот на електронска музика на „Парeлик Шел“, колектив основан во градот Рен на експериментална музичка платформа. Концертот е дел од 12-тото издание на фестивалот De Sonanz. 
Повеќе за настанот.

* * *

ЧАСОВИ ПО ФРАНЦУСКИ ЈАЗИК
Повеќе од 1 000 уписи годишно, повеќе од 3 500 одржани часови годишно, 600 ученици и 20 години квалитет и искуство во организирање часови по француски јазик за деца, основци, средношколци и возрасни, за сите нивоа и потреби!

ЗИМСКА СЕСИЈА 2019/2020
Уписи: од 11 до 22 ноември 2019, во Францускиот институт во Скопје.
Наставата се одвива од 25 ноември 2019 до 31 јануари 2020.

* * *

МЕЃУНАРОДНИ ИСПИТИ И ДИПЛОМИ
Полагајте за меѓународно призната диплома DELF/DALF којашто го потврдува вашето ниво на познавање на францускиот јазик!

Испитна сесија - февруари 2020
Уписи: од 13 до 24 јануари.
Дати на испити:
A1 Junior / A1 Tout public - 17/02/2020
A2 Junior / A2 Tout public - 18/02/2020
B1 Junior / B1 Tout public - 19/02/2020
B2 Junior / B2 Tout public - 20/02/2020
C1 / C2 - 21/02/2020

* * *

МЕДИЈАТЕКА
Во текот на целата година, медијатеката ви предлага тематски анимации за млади, отворени за публиката. Закажете посета на медијатеката и дознајте повеќе за нашата понуда!

Земете членска картичка и пристапете до бројните понуди на медијатеката на Францускиот институт. Сите членови добиваат бесплатно членство на онлајн медијатеката Culturethèque, којашто е особено богата со дигитални ресурси од најразновидни области !

Новитетите за есен/зима 2019/2020 ви се веќе на располагање !

* * *

СТУДИИ ВО ФРАНЦИЈА
Студирајте по пристапни цени и стекнете се со француска диплома !